Navigatie overslaan

Belastingaangifte

Belastingaangifte, een taak die we misschien liever voor ons uit schuiven, maar met de juiste informatie en handige tips is het zo gedaan! Of je nu voor het eerst belastingaangifte doet of een ervaren belastingbetaler bent, hier vind je alle informatie die je nodig hebt.

Kom je er niet uit of snap je iets niet? Stel dan hieronder je vraag aan ons. Gratis en vrijblijvend.
belastingaangifte - illustratie van man met belastingbrieven
Foto door Kandoor

Wat is belastingaangifte?

Belastingaangifte is het opgeven van je inkomsten en uitgaven aan de Belastingdienst. De Belastingdienst bepaalt hoeveel belasting je moet betalen of hoeveel je terugkrijgt. Het is belangrijk om op de juiste manier aangifte te doen. Het zou zonde zijn als je voordelen, zoals aftrekposten, mist omdat je het niet goed hebt ingevuld. En je hebt kans op een boete als je geen of onjuist aangifte doet. Maar geen zorgen, hieronder leggen we alles uit.

Belasting betalen kan vervelend voelen, maar het is belangrijk voor ons land. Dankzij belastingen betalen we belangrijke zaken zoals onderwijs, zorg en wegen. In Nederland hebben een progressief belastingstelsel. Dit betekent dat naarmate je meer verdient, je meer belasting betaald. Deze inkomsten worden gebruikt om mensen te ondersteunen die het moeilijker hebben. Huurtoeslag wordt er bijvoorbeeld mee betaald.

Wanneer doe je belastingaangifte?

Je doet aangifte vóór 1 mei van het jaar. Je betaalt dan belasting over het jaar ervoor. Over je inkomsten en uitgaven van 2023 doe je belastingaangifte tussen 1 maart en 1 mei 2024. Merk je dat je het niet op tijd om op tijd aangifte te doen? Vraag dan om uitstel. Je hebt dan wat langer de tijd om je zaken te regelen.

Meestal ontvang je vanzelf bericht van de Belastingdienst wanneer je aangifte moet doen. 

Is het mogelijk om uitstel aan te vragen voor de aangifte inkomstenbelasting? Hoe vraag ik uitstel aan?

Waar doe ik belastingaangifte en is het verplicht?

Je kan online belastingaangifte doen via Mijn Belastingdienst of via de app Aangifte Inkomstenbelasting. Inloggen doe je met DigiD. Doe je altijd aangifte op papier? Dan ontvang je dit formulier weer automatisch.

Aangifte doen is verplicht als: je een bericht van de Belastingdienst hebt ontvangen óf je meer dan €48 moet betalen. Vul altijd de aangifte in om dit te controleren!

Belastingaangifte doen

Gelukkig wordt belastingaangifte doen steeds makkelijker. Vroeger moest je alles handmatig invullen, maar tegenwoordig wordt een groot gedeelte van het formulier automatisch ingevuld. Controleer dit toch nog even goed, er kan in de loop van het jaar iets veranderd zijn aan je situatie. De inkomstenbelasting is ingedeeld in drie categorieën, die worden boxen genoemd:

Box 1 - Werk en woning

Box 2 - Aanmerkelijk belang

Box 3 - Sparen en beleggen

Houd rekening met de veranderingen rondom belastingen

Ieder jaar veranderen de regels rondom belastingen. Deze kunnen invloed hebben op hoeveel belasting je moet betalen of juist terugkrijgt. Misschien vind je het lastig om deze veranderingen bij te houden. Logisch. Om het overzichtelijk voor je te maken, vind je hier de veranderingen van de belastingaangifte. Deze updaten we elk jaar, zodat je altijd op de hoogte bent.

Hier vind je 7 handige tips voor je belastingaangifte. Zo zorg je ervoor dat je geen fouten maakt en zo min mogelijk belasting betaalt.

Aftrekposten en heffingskortingen

Als je belastingaangifte doet, kun je recht hebben op aftrekposten, heffingskortingen en toeslagen

Wat is een aftrekpost?

Een aftrekpost is een bedrag dat je van je inkomen mag aftrekken, waardoor je minder belasting en premies hoeft te betalen. Bijvoorbeeld: als je een koophuis hebt, mag je de hypotheekrente die je dat jaar hebt betaald, aftrekken van je inkomen.

Wat is een heffingskorting?

Heffingskorting zorgt ervoor dat je minder belasting hoeft te betalen. Het is een vast bedrag dat je van je belasting mag aftrekken. Het bedrag hangt af van jouw situatie. Mensen met een lager inkomen houden zo meer geld over. 

De bekendste heffingskorting is loonheffingskorting. Loonheffingskorting is een korting op de belasting die je betaalt via je loon. Als je recht hebt op deze korting, betaal je minder belasting en houd je dus meer van je loon over. Het is belangrijk om te weten dat je maar bij één werkgever tegelijk loonheffingskorting kan toepassen. Heb je meerdere banen? Kies dan bij welke werkgever je de korting wilt toepassen.

Bijzondere situaties

Een koophuis en belastingaangifte

Als je een huis koopt, verandert je belastingaangifte. Je moet namelijk met wat extra kosten rekening houden. Je mag bijvoorbeeld wat zaken aftrekken van je belasting. Dit betekent dat je minder belasting hoeft te betalen. Hier een aantal voorbeelden van dingen die je (als je voldoet aan alle voorwaarden) mag aftrekken van je belasting: 

  • Notariskosten

  • De kosten van een hypotheekadviseur

  • De rente van je hypotheek.

Check

Meer dan 1,5 miljoen vragen per jaar

Thumbs_Up

Met een 8.6 beoordeeld

Onderwerpen

BelastingaangifteToeslagenPensioen opbouwenEerder stoppen met werkenEen huis kopenSparen en beleggenSlim omgaan met je geld

Locatie

John M. Keynesplein 12-46

Gebouw: B.2 Amsterdam

1066 EP Amsterdam

Volg ons

© 2016-2023 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.